Op 26 september 2015 waren we bij de herdenking Oranjehotel en aansluitend bezochten we de Waalsdorpervlakte Op deze dag die voor ons in het teken stond van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, waarbij vele moedige verzetsstrijders die durfden op te staan tegen de bezetter voor recht en vrijheid, het leven lieten, leek het ons goed ook nog de Erebegraafplaats Bloemendaal te bezoeken. De Eerebegraafplaats Bloemendaal (ook Erebegraafplaats Bloemendaal of Ereveld Bloemendaal) is een erebegraafplaats in de Kennemer duinen, aan de Zeeweg in Overveen in de Nederlandse gemeente Bloemendaal. Hier liggen 347 Nederlandse verzetsstrijders begraven, onder wie Theo van Gogh, Walraven van Hall, Johannes Post, Marinus Post, Hannie Schaft, Johan Brouwer, Willem de Tello, en Gerrit Jan van der Veen. De slachtoffers zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers op verschillende plaatsen in de Kennemer duinen begraven, na daar of elders in Noord-Holland, zoals fusilladeplaats Rozenoord te zijn gefusilleerd.

Op in totaal 45 locaties in de duinen zijn 422 slachtoffers gevonden. Van hen zijn 347 herbegraven op de Eerebegraafplaats Bloemendaal; de overigen zijn bijgezet in een familiegraf, of zijn herbegraven in de gemeente van herkomst.

Hannie Schaft, ook bekend als “het meisje met het rode haar”, was een opmerkelijke Nederlandse verzetsstrijdster tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze werd geboren als Jannetje Johanna Schaft op 16 september 1920 in Haarlem en raakte betrokken bij het verzet nadat ze in 1943 weigerde een loyaliteitsverklaring aan het Nazi-regime te ondertekenen.

Schaft stond bekend om haar moed en haar rol in verschillende sabotageactiviteiten en moordaanslagen tegen Duitse bezetters en Nederlandse collaborateurs. Ze werkte nauw samen met andere verzetsleden, waaronder Freddie en Truus Oversteegen1. Helaas werd ze gevangen genomen en geëxecuteerd door de nazi's op 17 april 1945, slechts enkele weken voor het einde van de oorlog.

Johannes Post was een opmerkelijke Nederlandse verzetsleider tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij werd geboren op 4 oktober 1906 in Hollandscheveld en speelde een belangrijke rol in het Nederlandse verzet tegen de nazi-bezetting. Post was vooral actief in de Landelijke Knokploegen en speelde een belangrijke rol bij het organiseren van de onderduik van Joden in zijn dorp Nieuwlande.

Hij werd erkend voor zijn moed en inspanningen om levens te redden en ontving in 1965 de titel “Rechtvaardige onder de Volkeren” van Israël. Helaas werd hij gevangen genomen en geëxecuteerd door de Duitsers op 16 juli 1944.