15-10-2024  Herinneringscentrum Kamp Westerbork financieel in zwaar weer

Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft dringend extra geld nodig. Dat stelt directeur Bertien Minco van de organisatie. Door verschillende oorzaken ziet ze een tekort ontstaan. Daarom overhandigt ze vandaag met een kampoverlevende, een nabestaande en een oud-bewoner van Kamp Schattenberg (het woonoord voor Molukkers, na de oorlog) een petitie in Den Haag en vraagt ze om hulp.

Hoeveel extra geld het herinneringscentrum nodig heeft, wil Minco niet zeggen.

"Hier wordt de geschiedenis van nationale betekenis verteld. Het is een heel belangrijk verhaal. Dit mag niet vergeten worden", zegt Minco. "Ik zou tegen iedereen in Nederland willen zeggen: 'Put your money where your mouth is'. Als je zegt dat je dit zo belangrijk vindt, dan moet nu de portemonnee getrokken worden. Wij houden het zo hier niet veel langer vol."

Het is geen geheim dat het gebouw van het herinneringscentrum oud is. Niet voor niets wordt al jaren over een verbouwing gesproken. Door oplopende kosten van gas en licht, maar ook door de salarissen ontstaat een financieel gat. Minco: "Alle kosten zijn enorm gestegen, maar die worden niet of nauwelijks gecompenseerd met onze subsidies. Dus wij hebben een heel erg groot probleem."

'Dit is voor ons zo niet te doen'

Daarbij komt het voornemen van het nieuwe kabinet om de belastingen in de culturele sector, waar het herinneringscentrum onder valt, te verhogen. Ook wordt de organisatie binnenkort gekort op de subsidie van het Rijk met 15 procent. "Tel maar bij elkaar op: dan heb je een kwart van je inkomsten die je gaat verliezen. Dat is voor ons zo niet te doen", stelt de directeur.

Het herinneringscentrum schrijft nu dan weliswaar nog geen rode cijfers, maar een buffer is er niet, legt Minco uit. Gaat de verwarming kapot, dan zit het centrum direct aan de verkeerde kant van de streep.

Achterstallig onderhoud

Ook het achterstallig onderhoud speelt het herinneringscentrum steeds meer parten. Doordat de begroting ieder jaar maar net rondkomt, worden grote investeringen al tijden uitgesteld.

Minco zegt dat het herinneringscentrum al jaren te weinig geld krijgt. Ter vergelijking wijst ze naar het Drents Museum of het Joods Cultureel Kwartier. "Wij krijgen ongeveer 10 procent van wat zij krijgen. Dat is ons al jaren een doorn in het oog."

Bezoekersaantal stijgt

Aan de bezoekersaantallen liggen de tekorten volgens Minco niet. Dat aantal is juist gestegen. Ook afgelopen jaar wisten opnieuw 130.000 mensen het herinneringscentrum te vinden. Een toename en dus een meevaller, waardoor het gat in de begroting precies kon worden gedicht.

Jaarlijks bezoeken ook 35.000 scholieren het herinneringscentrum. De kosten daarvan betaalt het grotendeels uit eigen zak. Doordat het centrum geen geld heeft om meer personeel in te huren, moeten het nu ook veel scholen weigeren. En dat terwijl de educatieve functie van de organisatie belangrijk is, zo stelt Minco.

Het herinneringscentrum hoopt op zowel een structurele oplossing vanuit het Rijk als een eenmalige bijdrage voor de verbouwing om ook in de toekomst nog relevant te zijn. Daarvan worden aankomende donderdag de plannen bekendgemaakt.